greathorse

NH?

Publicerad 2011-04-06 19:40:59 i Allmänt,

Natural Horsemanship är ett något svårdefinierbart begrepp. Det kan diskuteras länge om exakt vad det innebär och hur det går till. Men det alla är överens om är att man har ett naturligt tänk kring vad, hur och varför man gör något med sin häst. Det handlar alltså inte bara om ridning eller markarbete, utan NH tänket genomsyrar allt man gör med sin häst. Därför är det inte ovanligt att NH utövare även har sin häst på lösdrift, ger den mycket grovfoder och inget eller lite kraftfoder, har hästen barfota, rider barbacka eller bomlöst, bettlöst osv osv.
Det finns en hel del folk som kallar sina träningsmetoder på NH. Exempel är Pat Parelli, Hempfling, Monty Roberts, Patrick Allori, Mark Rashid. Vad man gillar är en smaksak, det finns många vägar till Rom. I denna artikel utgår jag ifrån Parellis NH, eftersom jag själv trivs med det.
Målet är att utveckla relationen till hästen mer än något annat. Så hästen är med mentalt, emotionellt och fysiskt, (till skillnad från icke-NH, där man oftast koncentrerar sig enbart på den fysiska delen). Inom NH tar man en liten bit i taget för att sedan sätta ihop det och få väldigt imponerande resultat!

Det spelar ingen som helst roll vad du har för häst, du kan göra NH med en minishettis och med en dressyrhäst. Om du nu vill hoppa, tävla western eller rida ut i skogen, NH utvecklar din relation med hästen och har inget att göra med din inriktning. Självklart spelar det ingen roll vilken sadel du har heller.

Friendy game med jollan....

Publicerad 2011-04-06 09:20:31 i Allmänt,

Idag ska jag göra friendly game med jollan, fattar inte varför jag inte gjort dt förr för det är faktiskt det vi behöver jobba på.
Även lite mer lekar kanske, extreme friendly game eller så!
Önska oss lycka till :)?

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela